IMAG3269Zralé lískové ořechy u skautské nástěnky před radnicí ukazují příklad toho, že co je pro jednoho nepořádek, může být pro druhého zásoba na vánoční cukroví.

IMAG3265Za nástěnkou kohoutovických skautů se nachází lískový strom. V posledních dnech z něj padají zralé lískové plody. Výborné ořechy do vánočního cukroví. Na první pohled to vypadá, že je v okolí nepořádek a že se o tuto lokalitu nikdo nestará. Kdo však přijde blíže, může si zdarma nachystat zásobu na zimu. (platí nejen pro veverky 😉

Že se nedají sázet stromy chytře? Ale dají! KDU-ČSL má ve svém plánu „Snížit alergeny v Kohoutovicích“. Jeden ze způsobů, jak to učinit je ten, že se vymění přestárlé a pylově agresivní stromy za nové, méně agresivní.

IMAG3269Ve vhodných lokalitách se lze inspirovat lískou před radnicí. Není vždy třeba sázet jehličnany, nebo nejedlé listnáče. Příhodnou alternativou můžou být ovocné a jiné stromy, které nesou užitek i lidem. Taková třešeň je dětský prázdninový poklad!

Při výsadbě zeleně je dle našeho názoru nutné nejen uvažovat kontext místa, (jak daleko od domu, jak vysoký strom,..) ale i případné využití. Je však samozřejmostí, že takovýto strom nepatří nad schody u panelového domu, jako je tomu na ulici Pavlovská.

Jakub Hruška

IMG_6051_e01_small