Karolina-800x600Chybí ti v Kohoutkách skatepark? Přidej se a změň to! vyzval v srpnu letošního roku Jakub Hruška z Kohoutovic místní skejťáky, longboarďáky, bikery i koloběžkáře a začal jednat.

Jsem skejťák teoretik!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Velmi často se pohybuji mezi místní mládeží a sleduji, čím se baví a co ji zajímá. Protože se zde taky všichni tak trochu známe, vím, kolik mladých tu jezdí na prknech či bajkuje a že nemají kde trénovat, takže jezdí po silnicích a to je dost nebezpečné. Začal jsem tedy zjišťovat, jaké mají možnosti v okolí, prostudoval jsem si skateparky v celé republice a podíval se i na oblíbené areály v zahraničí.“ vysvětlil Jakub Hruška. „V podstatě jsem teď takový skejťák – teoretik.“ směje se.

Padesátka mladých u vodojemu

Karolina-800x600Protože je přesvědčen, že do věcí tohoto typu by měli mluvit hlavně ti, kterých se to týká, svolal na neděli 5. října 2014 setkání u kohoutovického vodojemu, kam všechny sportovce „na kolečkách“ pozval. Poté, co probrali možné lokality, věnovali se detailům, tedy materiálům, zastřešení a velikosti. Diskutovali nad stupněm a úrovní překážek, hledali kompromis, aby výsledek mohli využítvat jak jezdci na prknech, tak bikeři či mládež na koloběžkách.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Musíme to řešit s nimi, s kým jiným? Oni nejlíp vědí, co potřebují a co jim vyhovuje. Nemá smysl, aby tu stál areál, který bude stejný jako všechny podobné kolem, ale bude prázdný a nevyužívaný.“ tvrdí Jakub Hruška, který v současné době kandiduje do kohoutovického zastupitelstva. Nedalo mi to: „A co když  ve volbách neuspějete, nezůstanou z tohoto snu jen marné naděje?“ „Ano, pokud se do zastupitelstva dostanu, bude to snazší, ale už mám plán pro druhou variantu. Zformováním se do občanského sdružení a tlakem na zastupitele budeme o zbudování skateparku usilovat tak jako tak“, vysvětluje Hruška.  Ostatní souhlasně pokyvovali a sklonili se k Hruškou velmi dobře a důkladně připraveným plánkům a návrhům.

Svoboda a životní styl

OLYMPUS DIGITAL CAMERANedalo mi to a oslovila jsem některé přítomné, zajímalo mne, co pro ně tento druh sportu znamená. „To je prostě svoboda a styl.“ odpověděl Dan, který jezdí už patnáct let a souhlasili s ním i Milan nebo Karolína, která po třech letech ježdění na longboardu už sbírá jednu cenu za druhou. O tom, že jsou tyto „děti“ opravdu do svého koníčka zapálené, svědčí i to, že mnohé z nich již mají sponzory z řad výrobců sportovního vybavení.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABylo příjemné pozorovat, jak konstruktivně celé setkání probíhalo. Všichni mají před sebou společný cíl a čeká je ještě dlouhá cesta, ale vědí co chtějí a jdou si za tím, všechny poznámky i připomínky byly věcné a k tématu a Brno pro vás bude další průběh  bedlivě sledovat.

Tento článek o nás napsal webový server brnoprovas.cz ( http://brnoprovas.cz/brno-kohoutovice-chceme-skatepark/ )
brno-pro-vas-350-326