Klub zastupitelů za KDU-ČSL v Zastupitelstvu města Brna nominoval na udělení Ceny města Brna celkem pět osobností v pěti různých oborech. V oblasti technických věd je navržen profesor Radim Chmelík, v oblasti lékařských věd a farmacie doktorka Viola Svobodová, v oblasti přírodních věd profesor Augustin Svoboda, v oblasti hudby Jan Hladík a v oblasti dramatické umění Gabriela Vránová.

prof. RNDr. Radim Chmelík, Ph.D.
– studoval na gymnáziu na třídě Kpt. Jaroše v Brně, později Fyziku pevné fáze na Přírodovědecké fakultě MU v Brně
– od roku 1993 pracuje na Ústavu fyzikálního inženýrství FSI VUT v Brně
– v roce 2013 získal Cenu Wernera von Siemense v kategorii Nejvýznamnější výsledek vývoje / inovace a ocenění za Nejlepší spolupráci roku 2013 v soutěži pořádané AFI, AmCham, TAČR
– v letech 2003–2014 působil jako proděkan pro studijní záležitosti na FSI VUT v Brně
– v současnosti, kromě práce na Ústavu fyzikálního inženýrství, vykonává funkci zástupce ředitele pro studijní záležitosti a vědu STI VUT v Brně (CEITEC VUT), kde také vede výzkumnou skupinu Experimentální biofotonika

Gabriela Vránová
– v Brně Kohoutovicích prožila své dětství a mládí a velmi ráda se sem vrací za rodinou, kterou tu stále má
– vystudovala herectví na brněnské JAMU, často a ráda se sem vrací, o Brně se vždy zmiňuje jako o krásném městě, které má místo v jejím srdci
– v roce 2009 byla v širší nominaci na cenu Thálie, byla nominována na cenu Neviditelný herec 2006/2007 (za četbu z knihy Virginia Woolfová: Flush), je nositelkou Ceny Františka Filipovského za dabing, Ceny Jaroslava Průchy, Ceny Karla Čapka 1996, či Ceny Čs.rozhlasu, je laureátkou Křišťálové růže
– divadelní role: v Divadle na Vinohradech Maryša, Nora, Plajznerka, Natálie
– televizní role: seriál Sňatky z rozumu (Líza Bornová), seriál Chalupáři (Anička Čiháková), F. L. Věk (Betty), seriál Náměstíčko (Pantoflíčková)

O tom, kdo ze všech navržených kandidátů nakonec Cenu města Brna získá, rozhodne komise složená z představitelů města, univerzit a významných brněnských institucí. Finální rozhodnutí odsouhlasí Zastupitelstvo města Brna na své schůzi 7. listopadu. Držme palce našim osobnostem!

Ondřej Valeš, místopředseda místní organizace

TZ: www.kduprobrno.cz

Foto:
Jiří Prýgl (Brněnská Drbna)
Česká hlava
Gabriela Vránová