Výpis všech článků rubriky Zajimavé, celkem 8 článků.

V neděli 5. 3. 2017 se v podvečer v Domku Svaté rodiny konala výroční členská schůze. Té se zúčastnilo 33 z 48 členů místní organizace.

Na schůzi proběhly volby členů výboru místní organizace a delegátů na městskou konferenci. Předsedou místní organizace byl zvolen Jakub Hruška, 1. místopředsedou Ing. Pavel Bartoš, 2. místopředsedou Ondřej Valeš. Členy výboru pak byli zvoleni Jitka Adolfová, Ing. Jakub Sychra, PhDr. Petr Hruška, MBA, Jaroslav Suchý.

Pozvání na výroční členskou schůzi přijali tři hosté. Prvním z nich byl předseda okresní organizace a poslanec parlamentu ČR Mgr. Jiří Mihola, Ph.D., který přiblížil témata z celostátní politiky, včetně aktuálního záměru společné kandidátní listiny do voleb do PS PČR se Starosty a nezávislými.

Dalším milým hostem byl Mgr. Petr Hladík, který je 1. náměstkem primátora města Brna. Ten ve svém pozdravu představil již fungující i plánované projekty města Brna, za které se zasadila KDU-ČSL.

Třetici hostů doplnil host, který je v Kohoutovicích “doma”, Mgr. Jaroslav Suchý. Ten zastává v současné době post radního města Brna v oblasti školství, mládeže a tělovýchovy. I on zmínil některé z plánovaných projektů města.

VČS se usnesla na řadě usnesení, z nichž určitě stojí za zmínku poděkování odstupujícímu výboru MO, zvláště pak odstupujícímu předsedovi. Členové MO společně uctili minutou ticha památku všech, kteří nás předešli na věčnost.

Vzhledem k náročnému programu mnoha voleb a vystoupení hostů trvala letošní Výroční členská schůze déle, než je zvykem.

DSC_0196

Nový rok 2017 přinesl i do Kohoutovic řadu nových věcí. Mezi jednu z nich patří čerstvě otevřená kavárna HejwiCafé na Libušině třídě 4. Rozhodla jsem se ji tedy vyzkoušet a o své návštěvě napsat reportáž.

Jaké to tam vlastně je? Jedním slovem, báječné! Za sebe mohu říct, že něco takového v Kohoutovicích moc chybělo. Místo, kde by si člověk mohl v klidu dopřát dobrou kávu či zajít na skleničku vína s přáteli. HejwiCafé toto všechno nabízí. Je to menší kavárna, která po příchodu mile překvapí krásným prosvětleným a moderním interiérem. Kavárnu založila sympatická mladá dvojice, Lukáš Havelka s přítelkyní Terezou Petrlíkovou. „Moc rádi bychom poděkovali studentce FA VUT v Brně Kristýně Uhrové, která je shodou okolností z Kohoutovic, navrhla bar a pomohla s celkovým vzhledem interiéru. Velký dík patří také Pavlu Hlaváčovi, který jakožto šikovný stolař vše vyrobil a sestavil. V neposlední řadě rodině, která nám nevýslovně pomohla a pomáhá,“ nešetří chválou a díky Lukáš s Terezou.

DSC_0175

HejwiCafé disponuje řadou výhod. Jednou z nich je výborně zvolená lokalita. Kavárna se nachází v poliklinice u horního Alberta. Kdo by stále tápal, tak mu třeba napoví, že je to vedle květinářství, optiky či také poměrně nového studia justMove. Pár metrů od kavárny je zastávka trolejbusu 37 „Voříškova“ a s parkováním poblíž kavárny není problém. Když jsem se Lukáše ptala, na základě čeho, si s Terezou vybrali zrovna toto místo a čím je zaujalo oproti jiným, odpověděl. „Prostor, který byl k dispozici v poliklinice se zdál být ideální. Už proto, že právě ona poliklinika nemá místo, kde by člověk počkal na schůzku, na vyšetření u lékaře nebo kde by se člověk zastavil, jen tak, na chvíli relaxoval u kávy. Bylo pro nás velkým štěstím, že se objevil zrovna ve chvíli, kdy jsme potřebovali. Začali jsme tvořit něco, co oba chceme. Něco, co by mohlo fungovat, ne v centru, ne v nákupním středisku, ale v Kohoutovicích, kde podle nás něco takového malého a klidného chybělo.“

DSC_0189

Dalším plusem HejwiCafé (a za mě jakožto člověka, co nemůže lepek a laktózu, je to dost zásadní věc) je nabídka. Kromě výborné kávy si zde člověk vychutná moc dobré smoothie (za mě jednička s hvězdičkou). K dispozici je jak cappucino či jiné nápoje z „normálního“ kravského mléka, tak sójového, mandlového či kokosového. „Chceme dělat kavárnu tak, jak se má, a to se vším všudy. Od perfektního espressa přes lahodné Caffé latté, po domácí dort, zákusek i chléb. Chceme, aby se u nás lidé cítili dobře. Nebudeme dělat ramena, když si u nás někdo objedná “presso”, ale s péčí mu nabídneme ve správné formě ten finální produkt, který za slovem “presso” hledá,“ říká Lukáš, když se ho ptám, jak by popsal nabídku kavárny. Na otázku, co by doporučil, mě seznamuje mimo jiné i s plány na teplejší období roku. „Určitě bych doporučil vše, co Tereza upeče, ono to vlastně je každý den něco úplně jiného, takže si nenechejte ujít ani jednu dobrotu, která tady vznikne s láskou, a to myslím naprosto vážně, že láska v tom je! Také máme nabídku rumů, které se budou postupně obměňovat, domácí limonády, kávové speciality jako třeba Moccaccino nebo Bon-bon. Taky se můžete těšit na léto, budou domácí zmrzky a osvěžující nápojové speciality.“

Kavárna má otevřeno každý všední den od deseti hodin ráno do osmi hodin večer. Možná potkáte i fenku Suri, která je moc hodná, občas zaštěká, ale neublíží. „Až všechny pozná a zvykne si, tak štěkat nebude, to slibuje,“ říká Lukáš.

Za sebe mohu návštěvu kavárny vřele doporučit. Jsem moc ráda, že něco takového v Kohoutovicích vzniklo a člověk nemusí pořád utíkat do centra. Nejlepší je se přesvědčit na vlastní oči.

DSC_0199 DSC_0214

Daniel RychnovskýTak máme konečně zachránce brněnského fotbalu . Kdo jiný než Michal Hašek -tak mu držme palce. Primátor Onderka má Kometu, tak hejtman Hašek bude mít Zbrojovku. Ve správný čas na správném místě. Krok jedna s pompou udělán- určitě vzbudí potlesk a o to jde. Ale z čeho to bude platit ?Už teď slučují školy , v Brně chtěli zrušit divadlo a chtějí se pustit do záchrany fotbalu ?Kde ty desítky milionů vezmou ?Národ sobě ? Držím palce , pokud jde skutečně o věc a ne jen o pózu před voliči.

Na požádání došla z firmy Brněnské vodárny a kanalizace a.s. emailem informace o cenách vody na rok 2012.

Cena vodného a stočného pro rok 2012 (DPH 14%)

Položka    Jednotka    Cena s DPH
vodné             m3            29,99 Kč
stočné             m3            34,31 Kč
celkem             m3            64,30 Kč

Statutární město Brno informuje o neustále přetrvávajících podvodných pokusech neznámé osoby o vylákání peněz pod falešnou záminkou. K dnešnímu dni se na Magistrát města Brna v této věci obrátilo již více než 350 osob. V současné době převážně z Bystrce a Kohoutovic. Magistrát vyzývá dotčené občany, aby se s danou věcí obrátili přímo na policii a zároveň, aby si více všímali osob, které vhazují do domovních schránek podezřelé zásilky. Magistrát již o celé věci informuje veřejnost podruhé. Poprvé se tak stalo 17. října 2011.

Vítáme Vás na stránkách.

Vytvořili jsme je především proto, abychom zde mohli podávat ucelení informace o naší práci v Kohoutovicích, komentovali současné dění na ÚMČ Brno-Kohoutovice a vydávali jasná stanoviska a postoje KDU-ČSL.

Mimo jiné zde také naleznete historii Kohoutovic a zajímavé články o Kohoutovicích v plném znění tak, jak
je Ing. Martin Kyselák, Ph.D. napsal.

Budeme rádi když se s námi podělíte o svůj dojem a nápady, jak web vylepšit.

Ondřej Valeš