Výpis všech článků se štítkem církevní restituce.

Bystrc kostelOd té doby, co zákon o majetkovém vyrovnání vstoupil v platnost, se rozběhl administrativní proces spojený s vydáváním původního církevního majetku. V souvislosti s ním se v létě opět vynořilo několik otázek, které svědčí o častém neporozumění. Zde jsou některé odpovědi.

Pondělní tiskové konference se zúčastnili čtyři senátoři, kteří jsou členy senátního klubu KDU – ČSL. Pozvání přijal Petr Pithart, místopředseda senátu, Václav Koukal, předseda senátního klubu KDU – ČSL, Petr Šilar a domácí Stanislav Juránek. Přítomni byli také dva kandidáti do senátu, Daniel Rychnovský za brněnský kraj a Richard Zemánek za Břeclav. Na tiskové konferenci dostal každý z přítomných prostor k promluvě, při nichž přišla na řadu témata týkající se církevních restitucí, blížících se voleb do senátu i voleb krajských. Program KDU – ČSL do krajských voleb představil Stanislav Juránek (více na webových stránkách  Společně na jedné lodi).

Sestry a bratři,
v posledních dnech jsme svědky naprosto neuvěřitelných mediálních vyjádření ve vztahu k církevním restitucím a to zejména ze strany ČSSD (docela by mě zajímalo, jak to nyní vidí křesťané ve jejich řadách). Neměli bychom nad tím jenom mávnou rukou a myslet si své. Podobné podněcování náboženské či jiné nesnášenlivosti, zneužívání neznalosti, hlouposti, nevraživosti a hlavně ZÁVISTI, už v dějinách způsobilo mnoho zlého. Měli bychom se mít na pozoru, vždyť se dost často ukazuje, že je naše demokracie i pod více než dvaceti letech buď stále nezralá, není -li to spíše jakási postdemokracie, mediokracie, kmotrokracie či něco jiného.