Výpis všech článků se štítkem Cyril Svoboda.

Situace v Sýrii je už několik měsíců tématem pro celý svět. Stálí členové Rady bezpečnosti OSN jsou rozděleni. USA, Velká Británie, Francie potřebují k případné mezinárodní intervenci v Sýrii souhlas Rady bezpečnosti a zde jim chybí hlasy Ruska a Číny. Západní demokracie chtějí svým angažmá přispět k ukončení násilí, které v Sýrii pomalu přerůstá v občanskou válku. Ukazuje se, že dosavadní mise pozorovatelů OSN žádný výsledek nepřináší. Naopak. Po dalším masakru, tentokrát v městě Houla, Francie, USA, Německo a Velká Británie vyhostily syrské velvyslance. A co na to naše vláda? V rámci své zahraniční politiky se chová, jako by se v Sýrii nic nedělo.

V případu Davida jde i o autoritu státu, aby nakonec netěžil z postupu orgánů činných v trestním řízení. Pochopil jsem, proč se David Rath nevzdává poslaneckého mandátu. Nejde o poslanecký plat, jde o poslaneckou imunitu. Rozhodnutí o trestním stíhání musí zůstat v rukou poslanců, nemůže o stíhání rozhodnout jeden poslanec, byť by šlo o předsedu Poslanecké sněmovny.