Výpis všech článků se štítkem daně.
Logo KDU-ČSLPraha, 27. 5. 2014– Vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL se dohodla na vyšší daňové slevě pro rodiny s dětmi. Zástupcům KDU-ČSL se tak podařilo prosadit jeden z FAMILY FRIENDLY bodů Dupačkové strategie a významný bod svého volebního programu. V roce 2015 bude sleva na druhé dítě navýšena o 200 korun měsíčně, v roce 2016 o 300 korun měsíčně a v roce 2017 o 500 korun měsíčně. Na třetí a další to bude v roce 2015 o 300 korun měsíčně, v roce 2016 o 600 korun měsíčně a v roce 2017 o 900 korun měsíčně.

Logo Kohoutovice

Od 1. ledna 2013 spravuje daň z nemovitostí v České republice 14 fi nančních úřadů se sídlem v jednotlivých krajských městech a v hlavním městě Praze.

Klára LiptákováTým ministra financí Kalouska plánoval zavést spotřební daň na tichá vína, aby vyrovnal dlouhodobé nesrovnalosti v daňovém systému. Na rozdíl od piva a jiných lihovin se totiž daň z vína dosud nevybírala. Podle všeho by měla být daň zhruba deset korun na litr vína. Je nutné ještě ke všemu přičíst cenu administrativy, která by byla spojená s novou daní, ta by podle všeho činila dalších šest korun za litr. Jenomže výrobu vína nelze srovnávat s ostatními lihovinami. Vinaři jsou velmi svázaní s pěstitelstvím – s vinicemi. Nejprve musí koupit pozemek, vysadit vinici, obdělávat ji a až za deset, patnáct let se jim investice vrátí. Zavést spotřební daň z vína může způsobit i likvidaci vinic, do kterých se v posledních letech investovaly nemalé částky.

Klára LiptákováVláda uvažuje o snížení živnostenských paušálů na stav z roku 2004. Tedy 25% !
Prioritou každé vlády by mělo být motivovat lidi aby se primárně postarali sami o sebe. Prototypem těchto příčinlivých a na vlastních nohou stojících občanů jsou živnostníci a drobní podnikatelé. Ti, kteří od státu nikdy nic nechtěli, vykořisťují jen sami sebe, neví co je to konec pracovní doby, obvykle nečerpají nemocenskou a ani důchod, protože umřou ve stoje po cestě ze skladu do dílny. Místo aby naše rádoby pravicová vláda tyto lidičky postavila na piedestal a motivovala ostatní k obdobnému chování, začíná uvažovat o jejich tužším zdanění. Nějaký chytrák – spravedlivý rovnostář přišel s nápadem, že milion vydělaný zaměstnancem je stejný, jako milion vydělaný živnostníkem a měly by se tedy taky stejně zdanit.

Marian Jurečka1. místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka nesouhlasí s uvažovaným zavedením spotřební daně na víno. „Uvažovaná daň a její případný výnos státnímu rozpočtu příliš nepomůže, ale moravské a české vinaře poškodí. Jako zemědělec jsem v úzkém kontaktu s vinaři a zejména pro malé tuzemské vinaře bude zavedení této daně znamenat existenční ohrožení, zatímco pro velké dovozce zahraničních vín nebude mít významnější vliv,“ říká Jurečka.

Klára LiptákováKDU-ČSL nesdílí lehkomyslný optimismus Poslanecké sněmovny PČR, která zamítla návrh svého hospodářského výboru na snížení sazby spotřební daně.