DSC_0196

Nový rok 2017 přinesl i do Kohoutovic řadu nových věcí. Mezi jednu z nich patří čerstvě otevřená kavárna HejwiCafé na Libušině třídě 4. Rozhodla jsem se ji tedy vyzkoušet a o své návštěvě napsat reportáž.

Jaké to tam vlastně je? Jedním slovem, báječné! Za sebe mohu říct, že něco takového v Kohoutovicích moc chybělo. Místo, kde by si člověk mohl v klidu dopřát dobrou kávu či zajít na skleničku vína s přáteli. HejwiCafé toto všechno nabízí. Je to menší kavárna, která po příchodu mile překvapí krásným prosvětleným a moderním interiérem. Kavárnu založila sympatická mladá dvojice, Lukáš Havelka s přítelkyní Terezou Petrlíkovou. „Moc rádi bychom poděkovali studentce FA VUT v Brně Kristýně Uhrové, která je shodou okolností z Kohoutovic, navrhla bar a pomohla s celkovým vzhledem interiéru. Velký dík patří také Pavlu Hlaváčovi, který jakožto šikovný stolař vše vyrobil a sestavil. V neposlední řadě rodině, která nám nevýslovně pomohla a pomáhá,“ nešetří chválou a díky Lukáš s Terezou.

DSC_0175

HejwiCafé disponuje řadou výhod. Jednou z nich je výborně zvolená lokalita. Kavárna se nachází v poliklinice u horního Alberta. Kdo by stále tápal, tak mu třeba napoví, že je to vedle květinářství, optiky či také poměrně nového studia justMove. Pár metrů od kavárny je zastávka trolejbusu 37 „Voříškova“ a s parkováním poblíž kavárny není problém. Když jsem se Lukáše ptala, na základě čeho, si s Terezou vybrali zrovna toto místo a čím je zaujalo oproti jiným, odpověděl. „Prostor, který byl k dispozici v poliklinice se zdál být ideální. Už proto, že právě ona poliklinika nemá místo, kde by člověk počkal na schůzku, na vyšetření u lékaře nebo kde by se člověk zastavil, jen tak, na chvíli relaxoval u kávy. Bylo pro nás velkým štěstím, že se objevil zrovna ve chvíli, kdy jsme potřebovali. Začali jsme tvořit něco, co oba chceme. Něco, co by mohlo fungovat, ne v centru, ne v nákupním středisku, ale v Kohoutovicích, kde podle nás něco takového malého a klidného chybělo.“

DSC_0189

Dalším plusem HejwiCafé (a za mě jakožto člověka, co nemůže lepek a laktózu, je to dost zásadní věc) je nabídka. Kromě výborné kávy si zde člověk vychutná moc dobré smoothie (za mě jednička s hvězdičkou). K dispozici je jak cappucino či jiné nápoje z „normálního“ kravského mléka, tak sójového, mandlového či kokosového. „Chceme dělat kavárnu tak, jak se má, a to se vším všudy. Od perfektního espressa přes lahodné Caffé latté, po domácí dort, zákusek i chléb. Chceme, aby se u nás lidé cítili dobře. Nebudeme dělat ramena, když si u nás někdo objedná “presso”, ale s péčí mu nabídneme ve správné formě ten finální produkt, který za slovem “presso” hledá,“ říká Lukáš, když se ho ptám, jak by popsal nabídku kavárny. Na otázku, co by doporučil, mě seznamuje mimo jiné i s plány na teplejší období roku. „Určitě bych doporučil vše, co Tereza upeče, ono to vlastně je každý den něco úplně jiného, takže si nenechejte ujít ani jednu dobrotu, která tady vznikne s láskou, a to myslím naprosto vážně, že láska v tom je! Také máme nabídku rumů, které se budou postupně obměňovat, domácí limonády, kávové speciality jako třeba Moccaccino nebo Bon-bon. Taky se můžete těšit na léto, budou domácí zmrzky a osvěžující nápojové speciality.“

Kavárna má otevřeno každý všední den od deseti hodin ráno do osmi hodin večer. Možná potkáte i fenku Suri, která je moc hodná, občas zaštěká, ale neublíží. „Až všechny pozná a zvykne si, tak štěkat nebude, to slibuje,“ říká Lukáš.

Za sebe mohu návštěvu kavárny vřele doporučit. Jsem moc ráda, že něco takového v Kohoutovicích vzniklo a člověk nemusí pořád utíkat do centra. Nejlepší je se přesvědčit na vlastní oči.

DSC_0199 DSC_0214