Výpis všech článků se štítkem korupce.

Jan BartošekJan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku, inicioval jako první český politik v únoru roku 2012 celou sérii podání proti pochybným postupům MPSV ve věci softwarových projektů.
Jako první politik se obsáhle zabýval podezřením z porušení zákona 101 o ochraně osobních dat ve věci umístění dat sociálních klientů v tzv. cloudu u nového závadného software pro výplatu sociálních dávek. Společně s Václavem Krásou z NRZP jako první politik aktivně upozornil na nedostatečnou ochranu dat sociálních klientů při převodu celých klientských databází do správy České spořitelny při vyvíjení a obsluze problematických sKaret. Úřad pro ochranu osobních údajů mu svým rozhodnutím, jenž má být zveřejněno ve středu, dává za pravdu.

Evropská komise uvalila na ČR podle dostupných zdrojů v důsledku nehospodárnosti a rozkrádání Evropských fondů sankci ve výši jedné miliardy eur. Tuto sankci požaduje KDU-ČSL přičíst k vyšetřovaným a posuzovaným škodám dosud identifikovaným viníkům.

Pavel SvobodaVe středu 30.5.2012 projednala vláda změnu právního režimu listinných akcií na majitele, akcií, při jejichž používání se jejich držitel nemusí identifikovat; proto se jim pro lepší pochopení říká akcie anonymní či akcie na doručitele. Vláda rozhodla o jejich zachování, jakkoliv ví, že mohou být prostředkem umožňujícím nízkonákladové a v podstatě neodhalitelné provádění korupčních jednání.

Situaci na státním zastupitelství a informace o tom, že řada závažných kauz je zametena pod koberec, považuji za neudržitelnou.
Je evidentní, že zájmy vlivných finančních skupin jsou nadřazeny zájmu občanů! Silné finanční skupiny a lobbisté ovlivňují členy Parlamentu České republiky, a tím i podobu zákonů a zadávání veřejných zakázek.

Pavel BělobrádekMPSV na tvorbu nového systému pro výplatu sociálních dávek nevypsalo veřejné výběrové řízení. Proto jsme se  obrátili na ÚOHS, aby proplácení zakázky s okamžitou platností pozastavil. Podle fakt, která máme k dispozici,  mohou být dávky bez problémů vypláceny podle starého systému, a lidé by tak dostali své peníze včas.

„Problémy s čerpáním dávek na úřadech práce jsou natolik závažné, že by z nich měl premiér vyvodit personální odpovědnost a ministra Drábka odvolat. Tím ale celá záležitost nekončí. Musí se vyšetřit, proč byl místo funkčního systému vytvářen nový a proč byly tyto zakázky bez výběrového řízení zadávány firmám, které mají vazbu na osoby z vedení MPSV,“ říká místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.