Výpis všech článků se štítkem Lesy ČR.

Marian Jurečka

Budoucí ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) považuje půdu za klíčovou strategickou komoditu. Hodlá ji bránit i před developery.

KDU-ČSL dlouhodobě upozorňuje na neudržitelnou situaci ve vedení státního podniku Lesy České republiky, s.p. (dále jen „LČR“). Špatně fungující management, na jehož chybná rozhodnutí poukazují odborníci v lesnictví a dřevozpracujícím průmyslu či NKÚ, pokračuje ve stejném způsobu řízení i nadále.
Bohužel ministerstvo zemědělství a zodpovědný ministr tuto situaci nijak neřeší. Realizací Koncepce MZe k hospodářské politice s.p. LČR, tzv. Dřevěné knihy, došlo k narušení sociální rovnováhy v lesnickém a dřevařském sektoru.

Návrh na trestní stíhání, které předal senátor Petr Šilar nejvyššímu státnímu zástupci JUDr. Pavlu Zemanovi, obsahuje 4 základní body:

„Ministerstvo zemědělství rok ignorovalo naše opakovaná varování, že Dřevěná kniha je pro náš dřevozpracující průmysl zhoubou a způsobí ekonomické škody nedozírného rozsahu. Ministr Bendl je zodpovědný za to, že pily dnes nemají dřevo a mnoho lidí na venkově přišlo úplně zbytečně o práci,“ říká předseda Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova Petr Šilar. Zarážející je podle něho apatie, se kterou se Bendl k současné kritické situaci na venkově staví.

Neparlamentní KDU-ČSL kritizuje státní podnik Lesy ČR za opakované nezvládnutí výběrového řízení, jehož dopadem je nedostatek dříví na trhu a destabilizace zaměstnanosti v sektoru. Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka by měl ministr Bendl do situace vstoupit a výměna generálního ředitele Lesů ČR by měla být prvním krokem.

Na přelomu let 2011-2012 se znovu opakuje situace, která zde byla již několikrát. V důsledku nezvládnutého výběrového řízení na práce v lesích pro rok 2012 se v drtivé většině lesů, které náleží do správy Lesů České republiky, s.p., netěží. Přitom vedení LČR se tváří, že je vše v pořádku.