Výpis všech článků se štítkem MPSV.

Jan BartošekV úterý 7.5. 2013 se před Ministerstvem práce a sociálních věcí uskutečnil v dopoledních hodinách protestní happening s názvem Stop sKartám aneb Lurdy na MPSV.

Müllerová projekt zdědila po svém předchůdci ve funkci a spolustraníkovi Jaromíru Drábkovi. Resort má se spořitelnou smlouvu na sKarty do roku 2024. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávyPRAHA -Před ministerstvem práce se konal další happening za zrušení sKaret, přes které k lidem putují dávky a které slouží jako průkaz pro handicapované. Rada postižených a lidovci kritizovali ministryni Ludmilu Müllerovou (TOP 09), že ukončení projektu zdržuje. Ta to odmítla.

Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku, komentuje hromadné odebírání průkazky ZTP a systematické snižování příspěvků zdravotně postiženým.
Jan Bartošek„Revize a modernizace nastavení pomoci“ znamená v politickém newspeaku MPSV, vedeném TOP09 de facto hromadné odepření pomoci zdravotně postiženým, jaké nemá rozsahem obdoby. Ministerstvo práce a sociálních věcí sáhlo v rámci úspor na tzv. průkazky ZTP/P a pomocí posudkových lékařů je začalo hromadně odebírat. Kromě toho se letos začaly drasticky projevovat přijaté změny v zákoně o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, které pocházejí z dílny Jaromíra Drábka. Kvůli změnám v posudkovém procesu přicházejí matky s postiženými dětmi o peníze, často jde o částky až kolem 8 000 korun měsíčně. Zejména matkám postižených dětí – samoživitelkám – zbude náhle na živobytí jen pár stokorun na měsíc. Nová posudková metodika bodování zdravotního stavu postiženého je postavena tak, aby stát ušetřil co nejvíc. Dříve se totiž hodnotilo šestatřicet oblastí životních potřeb proti nynějším deseti. Navíc jsou nové posudky často ledabylé a nekompetentní. Výjimkou nejsou ani situace, kdy lékař dítě neprohlédl a opíše jen hodnocení sociální pracovnice. Lidé (děti samozřejmě nevyjímaje) s amputovanými končetinami jsou nadále převáděni do kolonky „zdráv“.

Jan BartošekJan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku, inicioval jako první český politik v únoru roku 2012 celou sérii podání proti pochybným postupům MPSV ve věci softwarových projektů.
Jako první politik se obsáhle zabýval podezřením z porušení zákona 101 o ochraně osobních dat ve věci umístění dat sociálních klientů v tzv. cloudu u nového závadného software pro výplatu sociálních dávek. Společně s Václavem Krásou z NRZP jako první politik aktivně upozornil na nedostatečnou ochranu dat sociálních klientů při převodu celých klientských databází do správy České spořitelny při vyvíjení a obsluze problematických sKaret. Úřad pro ochranu osobních údajů mu svým rozhodnutím, jenž má být zveřejněno ve středu, dává za pravdu.

Na základě neustálých změn v postojích české vlády k tomu, zda sKarta bude, či nebude povinná, vyzývá předsednictvo KDU-ČSL vládu k zaujetí jednoho platného a srozumitelného stanoviska.
„Je zcela nepřijatelné, aby toto stanovisko bylo každý den interpretováno jinak, a to střídavě ústy představitelů vlády a střídavě ústy České spořitelny,“ řekl dnes Pavel Bělobrádek, předseda strany. „Považujeme za naprosto nezbytné, aby vláda vydala definitivní stanovisko a toho se také držela. Celá záležitost už dávno nese rysy velké frašky, považujeme za nebezpečné jitřit nedůvěru veřejnosti ve vládní schopnosti. Každá obdobná blamáž je zdrojem rostoucího přesvědčení veřejnosti, že tato vláda neovládá plně umění řídit stát a řídit se při tom platnými zákony.“

Místopředseda KDU-ČSL apeluje na aktivní politiky, orgány činné v trestním řízení a na představitele kontrolních úřadů: Zastavte nepřipravené reformy, hrozí kolaps sociálních funkcí státu!
Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL, který má v gesci sociální politiku, přichází se závažnými zjištěními o hrozbě krizového stavu v sociálních a důchodových systémech českého státu. Pokud se politikové se zdravým rozumem nespojí a kontrolní orgány nepodniknou příslušné kroky k zastavení IT zakázek na MPSV, hrozí kolaps základních funkcí státu při vyplácení důchodů a ostatních sociálních plateb. Podle něj existují jen dvě možná vysvětlení tohoto havarijního stavu: Prvním z nich je fatální amatérská příprava IT systémů s absencí řízení rizik, druhým – horším vysvětlením je příprava na přechod sociálních funkcí státu do rukou soukromých subjektů.

Místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku Jan Bartošek poděkoval dnes Policii České republiky za práci, kterou odvedla v kauze informačních systémů MPSV.„Jsem rád, že nezůstalo jen u našeho sběru důkazů a že společné úsilí odborníků i neziskového sektoru nakonec upozornilo na nekalé praktiky nového vedení MPSV ve věci pořizování informačních systémů,“ řekl dnes Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL.
On sám se ve věci objasnění podivných IT zakázek na MPSV angažuje aktivně již od počátku tohoto roku.

Tak se nám úspěšně z pracovišť úřadů práce stává kontaktní místo České spořitelny. Klienti začínají dostávat tzv. sKarty. A proč neposkytnout servis bankovnímu domu. Jistě z toho státu odvede poplatky, nebo ne? Zaměstnanci úřadů práce klientům zřídí konta, vydají karty a banka si přijde k desítkám miliard, které následně přerozdělí. Myslím, že to je vyvážená dělba práce.

KDU-ČSL se již od ledna zabývá právně i politicky kauzou znehodnocených miliard, které zmizely v podivné zakázce nového software pro výplatu sociálních dávek. Přestože právníci KDU-ČSL a neziskových organizací odhalili závažná podezření ze spáchání trestných činů a celou řadu etických pochybení, odpovědné politiky toto plýtvání rozpočtovými prostředky příliš nezajímá.
Lidovci se na protest proti mlčení odpovědných institucí rozhodli k originálnímu protestnímu happeningu. Nechali natisknout bankovky v nominální hodnotě 3,5 miliardy korun, což odpovídá částce, kterou MPSV utratilo v zakázce bez výběrového řízení. Tyto peníze hodlají lidovci od MPSV prohodit připraveným oknem, dovézt na kolečkách až k budově ministerstva školství, kde by tak velké peníze byly podle jejich názoru mnohem více třeba.

Místopředseda KDU-ČSL  Jan Bartošek, který se dlouhodobě angažuje v kauze podezřelé výměny softwarových systémů na MPSV, se rozhodl oslovit dopisem vedení firem Microsoft a Fujitsu Siemens. V dopise popisuje všechny aspekty kolem selhání výběrového řízení na zakázku nového softwaru pro reformu sociálních dávek a žádá vedení firem o vyjádření stanoviska.