Výpis všech článků se štítkem Petr Pithart.

Pondělní tiskové konference se zúčastnili čtyři senátoři, kteří jsou členy senátního klubu KDU – ČSL. Pozvání přijal Petr Pithart, místopředseda senátu, Václav Koukal, předseda senátního klubu KDU – ČSL, Petr Šilar a domácí Stanislav Juránek. Přítomni byli také dva kandidáti do senátu, Daniel Rychnovský za brněnský kraj a Richard Zemánek za Břeclav. Na tiskové konferenci dostal každý z přítomných prostor k promluvě, při nichž přišla na řadu témata týkající se církevních restitucí, blížících se voleb do senátu i voleb krajských. Program KDU – ČSL do krajských voleb představil Stanislav Juránek (více na webových stránkách  Společně na jedné lodi).

Před dvaceti lety byl senátor Petr Pithart předsedou vlády České republiky. Po volbách, v nichž se jeho Občanské hnutí nedostalo do parlamentu, sledoval rozpad federace jako obyčejný občan.

KONEC ČESKÉHO LÁZEŇSTVÍ…? Konferenci s tímto názvem pořádal v pondělí 4. června 2012 Senátorský klub KDU-ČSL. Místopředseda Senátu PČR Petr Pithart ji zahájil projevem, ve kterém se zamýšlí nad důvody, proč si ničíme další oblast, ve které jsme kdysi patřili ke světové špičce.

Místopředseda Senátu PČR Petr Pithart je jedním z předkladatelů novely ústavního zákona č.1/1993 Sb., který upravuje imunitu zákonodárců. Svůj krok odůvodnil v projevu, jehož přepis přinášíme:

Už zdaleka nejde jen o to, že ji veřejnost zcela odmítá, ale o to, že její setrvávání na scéně vede čím dále tím více lidí k odmítání celého systému, dnešního politického režimu. Přibývá lidí, kteří už nevěří politickým stranám jako takovým, parlamentní demokracii a demokracii vůbec. Přejí si i zrušit ústavu.

Václav Klaus překročil vymezené pravomoce a porušil ústavu. Myslí si to Petr Pithart (KDU-ČSL). „Ve vládě tedy sedí ministr, který v ní už neměl být,“ píše místopředseda Senátu Pithart pro Lidové noviny.

„Nechci teď mluvit za vás a říci, že každý z vás přesně ví, kolikrát v čem současný prezident porušil slib dodržovat ústavu. Myslím si, že to vím a znám několik kolegyň a kolegů, kteří to také vědí. Určitě neznám ale názory nás všech. Možná, že je nás hodně, možná většina. Nikdy v případech porušení slibu nešlo o nuance, kterou by byla třeba liknavost. Odvolal, ale dal si na čas. V případech, které mám na mysli nešlo o liknavost, byla porušena litera ústavy, nejen duch ústavy,“ uvdl ve svém vystoupení v Senátu Petr Pithart. Videozáznam jeho vystoupení ZDE

Místopředseda Senátu PČR Petr Pithart ve svém vystoupení vysvětlil důvody, proč nebude hlasovat pro zákon o zásluhách Václava Havla. Tento názor sdílela většina senátorů KDU-ČSL. Videozáznam vystoupení můžete sledovat ZDE

Máme dva pány Dobeše, kteří si počínají jako ministři. Legitimním ministrem, totiž členem vlády s důvěrou jejího předsedy, je však jen jeden. Ten, který má na starosti dopravu.

Jeden z posledních disidentů v horních patrech české politiky Petr Pithartse rozhodl, že je čas skončit. Ať v dobrém nebo špatném, jeho hlas byl vnímaný jako protiváha ekonomickým „divochům“, kteří veřejnou scénu v Česku opanovali a vtiskli jí podobu, jíž uměl Pithart zajímavě oponovat. Jak se dnes vyrovnává s tím, že jako od bývalého předsedy vlády, Senátu a kandidáta na prezidenta od něj mnozí jeho sympatizanti čekali víc?