Výpis všech článků se štítkem porodnost.

Stále více lidí Čechů si uvědomuje přímou souvislost mezi českou demografií a hospodářskou situací. Pokud se bude v České republice rodit stále méně a méně dětí,  země bude stále víc a víc chudnout, to považuje KDU-ČSL za závažný fakt.

Z nejnovějších dat Českého statistického úřadu vyplývá, že se za rok 2011 populace v České republice snížila o 28 567 osob na 10,504 milionu. Jde o první propad od roku 2004. „Nejenom že klesá počet narozených dětí, ale také významně poklesla tzv. úhrnná plodnost, tedy průměrný počet dětí narozených jedné ženě. V těchto dnech zároveň vyplňují statisíce lidí v České republice daňové přiznání. Všichni při tom nutně narazí na kolonku „sleva na dani“. A tam si přečtou, že si každý může na manžela či manželku, kteří mají menší příjmy než 68 000 za rok, z daní odečíst 24 840 korun. Na jedno dítě si však daňový poplatník může odečíst pouze 11 604 Kč. Dítě tedy není pro náš finanční systém důležitá veličina. Znamená to, že manžel či manželka v domácnosti stojí víc peněz než dítě? Vždyť náklady na děti bývají často vyšší než na dospělé, to každý rodič moc dobře zná,“ upozorňuje 1. místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.