Výpis všech článků se štítkem předvolební průzkum.

V předvolebním průzkumu se dlouhodobě ukazuje, že KDU-ČSL směřuje zpět do poslanecké sněmovny.

mandaty záøí

mandaty záøíKDU-ČSL by se nejenže dostala do Poslanecké sněmovny, ale hrála by důležitou roli při tvoření koalic. Tak by tomu bylo alespoň v případě konání voleb v měsíci dubnu.

kolacVolby do Sněmovny by v lednu vyhrála ČSSD, která by podle volebního modelu ppm factum získala 64 křesel. Občanští demokraté by měli 40 poslanců a TOP 09 a komunisté shodně 33 mandátů. Ve Sněmovně by zasedlo i 16 poslanců za SPOZ a 14 lidovců.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek dnes ostře kritizoval předvolební volební výzkumy ve veřejnoprávních médiích, které v mnohých krajích dávali lidovcům výrazně méně, než nakonec získali. Podle lidovců se jednalo o manipulaci s cílem je poškodit.
„Opakovaně KDU-ČSL získala ve volbách více, než ukazovaly výzkumy veřejného mínění. Jestliže nás odmítli pozvat do některých předvolebních debat Českého rozhlasu na základě pochybných průzkumů, měla by na to Rada Českého rozhlasu a České televize rozhodně reagovat,“ uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Podle serveru www.prvnizpravy.cz si KDU-ČSL udržuje setrvale svou pozici ve volitelném, stabilním spektru voličských preferencí. Potvrzuje se trend nemírného posílení levicových stran, KDU-ČSL tak zůstává jedinou stranou se vzestupným volebním potenciálem na středopravé části volebného spektra. Průzkum uskutečnila agentura SANEP.

Trend osmiprocentního zisku ve volebních preferencích pro KDU-ČSL pokračuje! Trend předstižení TOP 09 rovněž.
„Čtvrtou nejsilnější stranou je KDU-ČSL. Lidovci by se ale oproti červenci (8,3%) propadli na 7,9 % hlasů se ztrátou 0,4% a měli by nárok na 20 křesel, což je o jedno méně než v červenci. Lidovci získávají nadále na svoji stranu zejména nespokojené voliče TOP 09, který se zpětně vrací právě ke KDU-ČSL.“

Celá zpráva předvolebních preferencí, SANEP

Do parlamentu by se podle průzkumu dostala i KDU-ČSL s devíti mandáty. „Znovu se ukazuje, že tradiční zázemí lidovců není zcela zdecimováno,“ komentoval pro Právo stabilní vzestup strany ředitel agentury STEM Jan Hartl.

Zdroj:

Server Prvnizpravy.cz před několika málo minutami uveřejnil výsledky volebních preferencí agentury SANEP. Vyplývá z nich, že cesta KDU-ČSL vzhůru teprve začíná!