Výpis všech článků se štítkem Roman Línek.

Tento týden se náměstek hejtmana Pardubického kraje za KDU-ČSL a člen ELS Roman Línek zúčastnil jako člen delegace vedení Výboru regionů jednání o budoucnosti regionální politiky. Konalo se na pozvání maršálka Mazovieckého vojvodství, které zahrnuje území s asi pěti miliony obyvatel včetně hlavního polského města. Ústředním tématem všech jednání byla koordinace společného postupu přípravy, zaměření a fungování evropských fondů v období po roce 2014, který se nyní ve všech institucích EU, ale i na národních úrovních finalizuje.

Těžko nám bude některá politická strana konkurovat počtem starostů a místostarostů na kandidátce. A to nemluvím jen o starostech malých obcí. My máme v první patnáctce všechny starosty okresních měst kraje, i pardubickou primátorku,“ říkáRoman Línek v rozhovoru pro Právo.

Brusel: v pátek 9. 3. se uskutečnilo mimořádné zasedání politické frakce Evropské lidové strany (ELS) ve Výboru regionů. Českou delegaci zastupoval dlouholetý člen Výboru regionů pardubický vicehejtman Roman Línek. ELS, do které z českých politických stran patří KDU-ČSL a TOP09, představuje nejsilnější politickou sílu ve všech evropských institucích včetně Výboru regionů.

„Přímá volba starosty by jednoznačně posílila jeho mandát i autoritu a daleko lépe by mohl prosazovat svůj volební program. Zároveň by došlo k zavedení přímé odpovědnosti občanům za výkon funkce a s tím souvisejícího většího zapojení lidí do rozhodovacích procesů v obcích a městech,“ říká náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek

Minulý týden se v Bruselu uskutečnilo plenární zasedání Výboru regionů. Jednání se v rámci české delegace účastnil i náměstek hejtmana Pardubického krajeRoman Línek. Ten je zároveň jedním ze dvou českých zástupců v předsednictvu tohoto orgánu, který hájí zájmy regionů a obcí na celoevropské úrovni. Jako člen KDU-ČSL působí ve frakci Evropské lidové strany. Do této frakce nově přibyl rovněž člen KDU-ČSL, starosta obce Strání Mgr. Ondřej Benešík, a je předpoklad, že v ní budou působit i někteří další nově jmenovaní členové Výboru regionů za ČR, jako například primátorka Pardubic MUDr. Štěpánka Fraňková.