Výpis všech článků se štítkem s-karta.

Jan BartošekJan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku, inicioval jako první český politik v únoru roku 2012 celou sérii podání proti pochybným postupům MPSV ve věci softwarových projektů.
Jako první politik se obsáhle zabýval podezřením z porušení zákona 101 o ochraně osobních dat ve věci umístění dat sociálních klientů v tzv. cloudu u nového závadného software pro výplatu sociálních dávek. Společně s Václavem Krásou z NRZP jako první politik aktivně upozornil na nedostatečnou ochranu dat sociálních klientů při převodu celých klientských databází do správy České spořitelny při vyvíjení a obsluze problematických sKaret. Úřad pro ochranu osobních údajů mu svým rozhodnutím, jenž má být zveřejněno ve středu, dává za pravdu.

Na základě neustálých změn v postojích české vlády k tomu, zda sKarta bude, či nebude povinná, vyzývá předsednictvo KDU-ČSL vládu k zaujetí jednoho platného a srozumitelného stanoviska.
„Je zcela nepřijatelné, aby toto stanovisko bylo každý den interpretováno jinak, a to střídavě ústy představitelů vlády a střídavě ústy České spořitelny,“ řekl dnes Pavel Bělobrádek, předseda strany. „Považujeme za naprosto nezbytné, aby vláda vydala definitivní stanovisko a toho se také držela. Celá záležitost už dávno nese rysy velké frašky, považujeme za nebezpečné jitřit nedůvěru veřejnosti ve vládní schopnosti. Každá obdobná blamáž je zdrojem rostoucího přesvědčení veřejnosti, že tato vláda neovládá plně umění řídit stát a řídit se při tom platnými zákony.“

KDU-ČSL zásadně nesouhlasí s tím, aby S-karty byly povinné pro všechny příjemce sociálních dávek, včetně zdravotně postižených a seniorů. Vláda tímto krokem podvedla občany.
Původně ústy ministra Drábka slibovala, že S-karty se budou týkat pouze těch, kteří zneužívají sociální dávky. Tento slib porušila a zbytečně (možná dokonce protiústavně) šikanuje občany. Bohužel právě ty nejslabší a nejpotřebnější. Zavádění S-karet navíc provázejí vážná korupční podezření. V této situaci by vláda neměla váhat ani minutu a nenahrávat tak další nespokojené hlasy levici.