Výpis všech článků se štítkem senát.

S Honzou Špilarem, kandidátem na senátora za náš volební obvod 59, dělal rozhovor starosta Velatic Jan Grolich.
Co se v Senátu dělá za práci? Je KDU-ČSL moderní stranou? V čem vidí ohrožení demokracie? Proč je rád za podporu své kandidatury od Pirátů? Kolikrát se setkal s domácím násilím? Během rozhovoru dostal Střihoruký Edvard i pár záludných otázek. Co na ně odpověděl a jak se s nimi vypořádal?
Celé video je zde: facebook.com/COOLstarosta/videos/465865827223892/

Ve středu 13. června v podvečer měli kohoutovičtí jedinečnou příležitost nechat se na prostranství před horním Albertem ostříhat osobně panem Janem Špilarem. O známém brněnském kadeřníkovi (jeho kadeřnictví Střihoruký Edward najdete na Dominikánském nám.), který získal řadu prestižních ocenění u nás a také v zahraničí, by se dalo říci, že se stará nejen o to co je na hlavě, ale i o to, co je v ní. Vede semináře, přednáší, věnuje se manželským párům (můžete jej potkat v kostele sv. Michala v Brně) a jako trvalý jáhen založil projekt „Jsme jedno a není nám to jedno?“ S manželkou Gitou mají tři děti a tři vnoučata.

Přestože do zemědělství proudí v rámci společné zemědělské politiky Evropské unie nemalé prostředky, podle řady odborníků se výrazně snižuje kvalita půdy. K horšímu se podle nich mění také krajina, z níž mizí řada dříve běžných rostlinných i živočišných druhů a především voda. Obavy o další osud české krajiny daly nedávno vzniknout petici Za obnovu zemědělské krajiny, kterou podpořil také předseda Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova Petr Šilar.

Daniel RychnovskýPrezident Václav Klaus vyhlásil termín, v němž budou voliči moci rozhodnout o nových krajských zastupitelstvech a třetině Senátu. Volit se bude v pátek 12. a sobotu 13. října.

Seminář u příležitosti zápisu myslivosti na Seznam nemateriálních statků tradiční a lidové kultury České republiky se uskutečnil pod záštitou senátora Petra Šilara 14. června 2012 v krásném prostředí Rytířského sálu Valdštejnského paláce. S hlavními referáty vystoupili propagátor myslivecké kultury Oldřich Tripes, předseda Klubu sokolníků ČMMJ Petr Zvolánek a velmistr Řádu sv. Huberta Jan Votava. O vznikajícím soupisu mysliveckých památek hovořil Jiří Kasina a účastníky konference pozdravil také předseda ČMMJ Jaroslav Palas. V těle článku naleznete fotografie z konference.

Daniel RychnovskýPosílit svůj šestičlenný senátorský klub chtějí i lidovci. Pomoci jim k tomu má Daniel Rychnovský. „V senátu bych se věnoval prorodinné politice a zdravotnictví, kterým se zabývám celý svůj profesní život. A to si myslím, že je mou výhodou pro voliče. Nejsem žádným kariérním politikem,“ myslí si někdejší první náměstek primátora, který po komunálních volbách 2010 přišel i o křeslo ředitele Nemocnice Milosrdných bratří.

Jiří ČunekNa návrh senátorů KDU-ČSL přijala horní komora parlamentu usnesení, ve kterém ukládá předsedovi Senátu PČR, aby do 7 dnů podal na Nejvyšší kontrolní úřad podnět pro přezkoumání zakázky MPSV na dodávku informačních systémů pro Úřady práce sloužící pro výplatu sociálních dávek od 1. ledna 2012, a to s ohledem na skutečnost, zda-li při úkonech MPSV nedošlo k nehospodárnému nakládání s finančními prostředky MPSV.

„Ministerstvo zemědělství rok ignorovalo naše opakovaná varování, že Dřevěná kniha je pro náš dřevozpracující průmysl zhoubou a způsobí ekonomické škody nedozírného rozsahu. Ministr Bendl je zodpovědný za to, že pily dnes nemají dřevo a mnoho lidí na venkově přišlo úplně zbytečně o práci,“ říká předseda Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova Petr Šilar. Zarážející je podle něho apatie, se kterou se Bendl k současné kritické situaci na venkově staví.

Videozáznam vystoupení senátora Stanislava Juránka můžete zhlédnout ZDE.
Nejsem si jistý, chtěl jsem být 81. senátorem, který k tomu promluví, nevím, jestli se mi to podařilo, nebo ne, ale to nám někdo spočítá. Myslím si, že nám všem.
Já bych chtěl říci, že jsem 19 roků pracoval v lese, a tam pro mě byly různé věci důležité. Jedna z těch věcí byla, co mi říkala babička. Babička mi říkala, před černým bezem poklekni. A tak, když jsem se teď stal mladým senátorem, tak jsem si chtěl skutečně vyslechnout všechny, a můžu říci, že jsem opravdu pozorně poslouchal, abych se co nejvíce přiučil a abych se naučil pokleknout před Ústavou. Já pevně věřím, že se mi to někdy podaří, ale teď si dovolím říci jen tři myšlenky.