Výpis všech článků se štítkem startovací byty.

V pondělí 26.11 po poledni se v sále Zastupitelstva města Brna losovalo o startovací byty v Kohoutovicích. Z celkového počtu 117 žádostí bylo losováno o 34 bytových jednotek. Ke každému bytu komise bydlení vylosovala nájemníka a další dva náhradníky. Losování bylo možno sledovat online na webu města.

Již ve svém minulém článku jsem psal, že pravidla pro přidělení startovacího bytu byla velmi přísná – jak nakonec taky Komise bydlení Magistrátu města Brna (MmB) odhlasovala (viz materiál Zastupitelstva města Brna ZMB Z6/1769 str. 5).

Napsal jsem o startovacích bytech článek do srpnového Kohoutovického kurýra. Redakční rada svým hlasováním můj článek neotiskla, prý z důvodů nepravdivých informací. V materiálu ZMB Z6/1769 str. 2 se píše, že do 30.6. byly podány 4 žádosti o startovací byt a po prodloužení termínu do konce srpna bylo podáno dalších 27 žádostí. Tedy nebyl objektivní důvod neotisknout článek, ale o tom nemá být a ani není tento článek.

Startovací byty měly být šancí pro mladé rodiny. V prvním kole, ve kterém je začalo město nabízet, jej chtěli pouze čtyři zájemci. Město podmínky pro získání bytu zmírní.

Když se 4. května zde na webu KDU-ČSL objevil článek „Vylosujte si byt“ , předpokládal jsem, že o startovací byty v budově bývalého Juventusu, Stamicova 11, bude obecně v Brně veliký zájem a losování žadatelů bude nutností. Ale opak se stal pravdou. V původním dokumentu na úřední desce „Nabídky startovacích bytů“ byl termín podání žádostí do 29. 6. 2012. Do této doby se na Magistrátu města Brna přihlásili jen 4 žadatelé, přitom volných bytových jednotek je celkem 44.

Získat v losování městský byt můžete, podáte-li si do 29. června žádost na brněnský magistrát a splníte-li podmínky.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) znovu prošetří tendr brněnské radnice na nákup 84 startovacích bytů pro mladé rodiny za 150 milionů korun. Antimonopolní úřad ho loni v červnu zrušil. Předseda úřadu Petr Rafaj ale nyní rozhodnutí svých podřízených změnil a vrátil jim případ znovu k došetření, uvedl ÚOHS na svém webu.