Výpis všech článků se štítkem Václav Havel.

Jiří ČunekSenátor Jiří Čunek navrhl doprovodné usnesení, ve kterém by Senát Parlamentu České republiky požádal vládu České republiky, aby zajistila změnu názvu letiště Ruzyně na letiště Václava Havla. Videozáznam jeho vystoupení naleznete ZDE. Senát návrh Jiřího Čunka neschválil.

Místopředseda Senátu PČR Petr Pithart ve svém vystoupení vysvětlil důvody, proč nebude hlasovat pro zákon o zásluhách Václava Havla. Tento názor sdílela většina senátorů KDU-ČSL. Videozáznam vystoupení můžete sledovat ZDE

Daniel Rychnovský„Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Pokud by nějakého člověka, podstatu celého jeho bytí, jednání a celoživotního úsilí a díla mohla vystihnout jen jedna jediná věta, pak myslím, že uvedenou větu bude mít v naší zemi navždy „zarezervovanou“ Václav Havel. Plným právem.

Vážené kolegyně senátorky, vážení kolegové senátoři, vážení smuteční hosté, sešli jsme se tu dnes, abychom se na půdě Senátu Parlamentu České republiky rozloučili s člověkem, který nejvíc přispěl k návratu svobody a demokracie do naší vlasti, prvním prezidentem samostatného českého státu Václavem Havlem.

Pavel Bělobrádek Pavel SvobodaPřejmenovat po prvním českém prezidentovi ulici Revoluční navrhují předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a místopředseda Pavel Svoboda: „Z historie víme, že tato ulice změnila své jméno už několikrát. Název Revoluční si nese od února roku 1919 jako připomínku událostí dne 28. října 1918. Jenže to už dnes ví málokdo a název Revoluční vyvolává různé konotace. Proto si myslíme, že právě tato ulice by mohla s hrdostí nést jméno Václava Havla.“

Bezprostředně po zveřejnění zprávy o úmrtí V. Havla vyjádřil svou účast pozůstalým předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. České tiskové kanceláři zaslal vyjádření, ve kterém vyzvedl význam této mimořádné osobnosti.