Výpis všech článků se štítkem víno.

DSC_0191

V neděli 13.11.2016 proběhla již tradiční akce „Svatomartinské víno“. O tom, že se akce těší oblibě u občanů svědčí fakt, že se jednalo již o pátý ročník v řadě. Svěcení a následná ochutnávka prvních vín nového ročníku proběhla po obou mších svatých (7:30 a 10:30) před kaplí Svaté rodiny v Brně Kohoutovicích. K dispozici bylo jak víno červené, tak bílé, které posvětil otec p. Jiří Bůžek. Pro děti či abstinenty bylo k dispozici na výběr mezi kofolou či teplým čajem. Počasí vyšlo a atmosféra byla báječná, jak se můžete sami přesvědčit na fotkách.

Budeme se těšit zase za rok na další, již šestý ročník!

DSC_0205DSC_0201DSC_0193 DSC_0190

svatomartinské víno brno kohoutoviceTradiční, pátý ročník Svatomartinského vína se uskuteční po obou mších svatých před kaplí Svaté rodiny dne 13.11.2016.

Všechny srdečně zveme!

Klára LiptákováTým ministra financí Kalouska plánoval zavést spotřební daň na tichá vína, aby vyrovnal dlouhodobé nesrovnalosti v daňovém systému. Na rozdíl od piva a jiných lihovin se totiž daň z vína dosud nevybírala. Podle všeho by měla být daň zhruba deset korun na litr vína. Je nutné ještě ke všemu přičíst cenu administrativy, která by byla spojená s novou daní, ta by podle všeho činila dalších šest korun za litr. Jenomže výrobu vína nelze srovnávat s ostatními lihovinami. Vinaři jsou velmi svázaní s pěstitelstvím – s vinicemi. Nejprve musí koupit pozemek, vysadit vinici, obdělávat ji a až za deset, patnáct let se jim investice vrátí. Zavést spotřební daň z vína může způsobit i likvidaci vinic, do kterých se v posledních letech investovaly nemalé částky.

Marian Jurečka1. místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka nesouhlasí s uvažovaným zavedením spotřební daně na víno. „Uvažovaná daň a její případný výnos státnímu rozpočtu příliš nepomůže, ale moravské a české vinaře poškodí. Jako zemědělec jsem v úzkém kontaktu s vinaři a zejména pro malé tuzemské vinaře bude zavedení této daně znamenat existenční ohrožení, zatímco pro velké dovozce zahraničních vín nebude mít významnější vliv,“ říká Jurečka.